Nieuws

Nieuws uit Vlaanderen: tools voor boomsoortkeuze, koolstofopslag en kosten en baten

Op 12 september jl. organiseerde ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) een ‘Agroforestry Tool Testdag’ waarbij men een voorproefje kreeg van de nieuwste beslissingsondersteunende tools en lesmodules.

Op deze testdag bestond de mogelijkheid om een aantal lesmodules en beslissingsondersteunende tools uitgebreid te testen onder begeleiding van de makers. Het betrof onder meer een tool voor ontwerp, design en boomsoortenkeuze voor agroforestry systemen (“BETULA”), een tool die de koolstofopslag door agroforestry voorspelt (“CARAT”) en een tool die kosten en baten in beeld brengt (“INTACT”). INTACT is een product dat tot stand gekomen is in samenwerking tussen ILVO en FARM LIFE.

Naast de tool INTACT, zijn er onlangs ook al twee economische doorrekeningen gepubliceerd:

Wie over die doorrekeningen meer wil weten, dan kan bij Helena Tavernier (ILVO) terecht.

Op 23 en 24 september jl. hebben in Oudenaarde de Werktuigendagen plaatsgevonden.
De Werktuigendagen zijn de voorbije halve eeuw uitgegroeid tot een begrip in de landbouwwereld. Met bijna 200 exposanten en meer dan 50.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw. Voor het eerst zal daar ook een uitgebreide stand terug te vinden zijn waar mechanisatie voor agroforestry centraal staat.
ILVO werkt hiervoor samen met diverse machineproducenten en -distributeurs om een uitgebreid pallet aan toestellen relevant in agroforestry systemen te demonstreren. Een bezoekje meer dan waard.
De stand van ILVO liet zien: 

  • Een brede waaier aan toestellen voor notenoogst en – verwerking: een zelfrijdende harvester, kabelschudder, elektrisch aangedreven handoogstmachine, sorteertafel, notenkrakers, wasmachine, droger, notenschillenblazers, …
  • Machines voor oogst en onderhoud van houtige landschapselementen: een hakselaar, een kraan en velkop
  • Een hydraulisch gestuurde boormachine om plantgaten te boren

Voor meer info kan je contact opnemen met paul.pardon@ilvo.vlaanderen.be