EXTERNAL Events

Open dag - Landgoed de Koekoek & Kwaalburgse Hoeve

Donderdag 25 augustus – Drimmelen/Alphen

Bent u al actief met agroforestry bezig óf denkt u er over na om (een deel van) uw bedrijf om te zetten naar een agroforestry systeem?  Wilt u eens in de praktijk kijken hoe dit er uit kan zien en ideeën en ervaringen uitwisselen met anderen? Dan bent u van harte welkom!

Wanneer: donderdag 25 augustus

Waar: De Koekoek in Drimmelen en aansluitend bij De Kwaalburgse Hoeve in Alphen

Aanmelden op: opendag.agroforestry@gmail.com  

Geeft u aan of u voor het dagprogramma komt of voor het dagdeel dat u aansluit.
Wilt u gebruik maken van de lunch bij De Koekoek, wilt u zich dan uiterlijk 21 augustus aanmelden?

Ochtend programma op De Koekoek,  Koekoekweg 70, 4924 ES Drimmelen

De Koekoek is een biologisch bedrijf met akkerbouw, buitenvarkens en vleesvee waar de familie Smits van Oyen afgelopen winter twee percelen agroforestry heeft aangelegd. Het gaat om een combinatie van walnoten en hazelaars op een perceel waar de kudde ook graast. Op een ander perceel een intensievere vorm van agroforestry met een combinatie van fruitbomen en bessenstruiken.

9:45 inloop en ontvangst met koffie.

10:00 welkom en bedrijfsintroductie door Pipie Smits van Oyen.

10:15 Jakob Haalstra (De Nootsaeck en Advisie-Agro) vertelt over de bedrijfseconomische aspecten van het omschakelen naar agroforestry, zowel ten tijde van de omschakeling als enige jaren naderhand.

10:45  Sjef van Dongen (FruitzforLife), vertelt over de aanleg van Agroforestry. Tijdens de rondleiding langs de Agroforestry percelen komen bijvoorbeeld onderwerpen als plantmateriaal, het planten, irrigatie en het combineren met landbouwmachines aan de orde.

Lunch

12:15 tijdens een lunch met producten van De Koekoek is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Om ongeveer 13:00 uur vertrek op eigen gelegenheid naar de Kwaalburgse Hoeve.

Middagprogramma op de Kwaalburgse Hoeve, Hooispoor 1, 5131 ND Alphen

De Kwaalburgse Hoeve is een biologisch landbouwbedrijf op arme zandgrond dat zich toelegt op de teelt van walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes en daarnaast graan verbouwt of gras- klaver voor biologische melkveehouders.

13:45 Inloop en ontvangst met koffie.

14:00 Jan van der Horst laat u zien agroforestry -walnoten en hazelaars aangeplant in 2018 en 2020; tamme kastanjes in 2014-  op zijn bedrijf er uit ziet.

15:00 afsluiting met een drankje en gelegenheid tot vragen stellen onder meer over het economisch model.

Deze open dag wordt georganiseerd door beide agrariërs, in samenwerking met het FarmLIFE project (https://www.farm-life.eu/)

The project Farming the Future – Building Rural Networks for Climate-Adaptive Agriculture – FARM LIFE – is co-funded by the LIFE Programme of the European Union
under contract number LIFE17 CCA/NL/000093.

Natuurinclusief met bomen wordt mogelijk gemaakt door ELFPO; “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.